Noah Vink Freelance social content creative online redacteur


Niet naar school kunnen, afhankelijk zijn van de mensen in je leven en uitgehuwelijkt worden op jonge leeftijd : de verhalen van de vrouwen op het platteland in India herinnerden mij keihard aan het voorecht van mijn indivivuele vrijheid. Maar misschien kennen zij een ander voorecht waar je in het westen soms harder naar moet zoeken. Het voorrecht van gemeenschap en kracht halen uit elkaar. Zo kwamen alle vrouwen in Sanoli samen om te zingen. Ze vierden de nieuwe baan van Jyotti, een vrouw die op haar 21 ste weduwe werd, weigerde om opnieuw te trouwen, en terug ging naar school en nu haar eigen geld verdient. Ik weet niet hoe het is om op te groeien als vrouw op het platteland van India. Zij weten niet hoe het is om op te groeien in Nederland. Zij kennen de mate van individuele vrijheid niet. Ik ken de kracht van hun gemeenschap niet. Het vergelijken van culturen  is complex, maar het dwingt me wel om weer te kijken naar mijn eigen overtuigingen en de structuren waarin ik leef. Ik vergis me niet. Ook in Nederland zijn we er nog lang niet wat betreft gelijke machtsverhoudingen. Maar het feit dat ik kan werken waar, en wanner en voor wie ik wil vind ik een absoluut voorrecht. Een voorrecht dat ik wil omarmen, naleven en waarderen voor iedere vrouw op deze aarde die deze vorm van vrijheid nog niet heeft ontmoet of nooit zal ontmoeten.

Naar de Tailor met super leuke blockprintstoffen


Tijdens ons bezoek aan Jaipur zijn we terecht gekomen in een super leuk atelier. Het was een wahalla aan kleuren en prachtige blockprint stoffen. We hadden dit adres doorgekregen van een andere Indier die wist dat zij veel aan Nederlandse bedrijven leverde. Wij vertelde dat wij geen shop hadden en alleen af en toe wat meenamen voor vrienden en bekende die ons ondersteunen met het onderwijs voor 7 Indiaase kinderen. Daarnaast wilde wij ook niks te maken hebben met kinderarbeid, waar in dit atelier geen sprake van is. Omdat zij het helemaal geweldig vonden dat wij Indiaase kinderen naar school sturen ,wilde ze toch wel wat voor ons maken. We zijn hartelijk ontvangen en ze hadden alle tijd voor ons, ondanks dat ze wisten dat wij geen grote hoeveelheden zouden bestellen. We hebben een aantal geweldige jasje, kamerjassen, sjaals en jurken door hun laten maken.

Veranderingen in Sanoli


Ook in Sanoli staat de tijd niet stil. Veel jonge mensen hebben nu een smartphone. Ook vrouwen krijgen telefoons en sommige gebruiken zelfs whatsapp. Ook verschijnen de eerste vrouwen die auto rijden en verschijnt het eerste veld met zonnepanelen. Als het financieel een beetje beter gaat wordt er een wasmachine gekocht, de meeste nog een halfautomaat, maar ook de eerste volautomaten worden aangeschaft. Dit alles geeft electriciteitsproblemen omdat er ca. 30 huishoudens op één electriciteitspaal aangesloten zijn. Dit was drie jaar geleden geen probleem, maar nu slaan de stoppen regelmatig door omdat het huidige gebruik enorm is toegenomen. Kortom, er moeten palen bij. Hiervoor heb je echter de overheid nodig en dat duurt in India wel een poosje. Ook Jyotti krijgt autorijles en is ze geslaagd voor haar lerarenopleiding. Hierdoor is ze voor  99 % zeker van een overheidsbaan op een hindi school. De plaats is nog onbekend en we hopen in de buurt van Sanoli, zodat ze thuis kan blijven wonen. Dit is goedkoper en veiliger. Daarnaast blijft het dorp ook nog het dorp: de file bestaat uit passerende kamelenkarren en de mosterdvelden staan prachtig geel in bloei. Het leven gaat z'n gangetje en alles lijkt rustig. Er wordt door de mannen onderhandeld over de bruidschat en ze dansen bij de muziekwagen. Toch voel je de veranderingen met name doordat steeds meer vrouwen naar school gaan en minder afhankelijk worden. De familiebanden zijn nog steeds sterk maar de joined familie wordt minder. Kinderen willen niet meer bij hun ouders blijven wonen en er komt meer weerstand tegen het gearrangeerde huwelijk. Ook stijgt het aantal echtscheidingen enorm. Daarbij is er een groot tekort aan huwbare meisjes. Veel meisjes zijn in het verleden namelijk in een vroeg stadium geaborteerd, omdat iedereen een jongen wilde. Alleen in Sanoli al, zijn er ongeveer 50 jongens op zoek naar een vrouw. Eigenlijk willen ze een vrouw uit dezelfde kaste, maar door de tekorten wordt er nu ook in andere kasten gekeken en ook in gebieden die erg arm zijn. Nood breekt alle wetten!!!      

Schoenen voor de meisjes worstelschool


Ook in Sanoli staat de tijd niet stil. Bijna alle meisjes gaan nu naar school. Ze doen daarnaast ook nog allerlei andere huishoudelijke taken, maar: ze gaan naar school. In Sanoli is geen enkele sportclub. Er is een playground en daar spelen ze voetbal en cricket, meestal de jongens en mannen. Nu is er een initiatief om ook worstellessen aan meisjes te geven. In India wordt er nog veel aan worstelen gedaan, er zijn toernooien en ze kunnen er ook wat geld mee verdienen. In een oud schoolgebouw hebben ze een grote sportmat gekocht en ze hebben een hardlooptrack gemaakt achter het schooltje. Er trainen nu acht jongens en drie meisjes. Het is geen enkel probleem om met elkaar te trainen en ze vinden het geweldig. Alleen schoenen en kleding ontbrak nog en zo'n mat dweilen op je knieën is ook niet ideaal en het duurt lang. Wij geloven dat sporten voor meisjes heel belangrijk is en ook juist samen met de jongens. Omdat dit bijdraagt aan de persoonlijke ontwikkeling en hen helpt om meer voor zichtzelf op te komen. Daarom hebben wij 10 paar schoenen en een vloer mop voor ze gekocht. Ze zijn er zóoo blij mee !!!!

Gladiolen voor India


Al vele jaren komt de 4 daagse op de woensdag door Beuningen en Wijchen. Helaas is er door corona dit jaar weer geen wandelfestijn. Maar er waren wel veel mensen die de route toch liepen. Dit was voor de Soroptimisten een reden om voor India gladiolen te gaan verkopen in Beuningen en Wijchen. DE 4 daagse bloemen bij het behalen van de eindstreep. Wij zijn enorm blij met dit initiatief en hebben ook volop meegeholpen bij de verkoop. Bijna alle 600 bossen zijn verkocht. Gladiolen voor onderwijs aan kinderen en steun aan vrouwen. Hoe mooi kunnen bloemen zijn. Sopoptimisten enorm bedankt.

Paspoort voor Rakesh


Een Paspoort !!. Voor de gemiddelde Nederlander niks bijzonders en bij verlengen een klusje dat gedaan moet worden. Dat ligt voor Rakesh anders. Het is een bewijs dat je er bent, dat je bestaat. Daarnaast heb je de mogelijkheid om buiten India te reizen. We hopen dat Rakesh in mei 2022 naar Nederland kan komen samen met Ayush en Dipansu. Het zal voor hun een enorme ervaring worden. Helaas heeft corona op dit moment alles onzeker gemaakt maar desondanks is Rakesh enorm trots op zijn paspoort.

Transport kleding door KLM


Wat zijn we blij dat Eleonara, stewardess bij de KLM een koffer vol met kleding voor alle 6 de kinderen heeft meegenomen naar Delhi. T-shirts, korte broeken, rokken , schoenen en JEANS!!!!.  In de schoenen hebben we nog Tonny Chocolony gestopt, die met zeezout!!! .Manoj de chauffeur die de rondreizen verzorgt heeft alles opgehaald in Delhi en naar de homestay gebracht. Dit keer was hij private driver in India voor zijn eigen familie. Het was niet de prive-tour die hij normaal doet maar het was wel een bijzonder toer om alles van Nijmegen naar Delhi te krijgen. Iedereen was zo geweldig blij met zijn of haar spullen. Ze zijn de gehele middag bezig geweest met passen en soms ruilen van de kleding.  

Gastcollege in coronatijd aan VWO 4 by zoom


Het verzoek om een gastcollege te geven voor een 4 de klas VWO hebben wij als heel erg positief ervaren.  Het was jammer dat het in coronatijd via de laptop moest, het contact met de jeugd is altijd leuker in de klas.  Maar de reacties die we van de jongens en meisjes terug kregen waren erg leuk. Hieronder een reactie van een leerling: Deze bijeenkomst was echt super interessant! Ik wist voor deze bijeenkomst bijvoorbeeld niet dat er zo veel mensen in Delhi wonen, net zoveel als in heel Nederland !! Ook heb ik geleerd dat er in een dorp dichtbij Delhi voor vrouwen nog verplicht is om een sluier te dragen. Die mag alleen af als ze in hun eigen huis zijn, maar zodra er een man op bezoek komt die ouder is dan de man waarmee ze zijn getrouwd moeten ze de sluier ook weer omdoen. Dit verraste mij heel erg omdat wij dit helemaal niet kennen. Ook zijn de meeste huwelijke in India gearrangeerd. Hierbij mogen de bruid en de bruidegom elkaar niet zelf kiezen maar bepaald de familie dat. Gelukkig hebben ze tegenwoordig wel wat inspraak en mogen ze nee zeggen als ze de kandidaat echt niet willen.  Tot slot schrok ik heel erg dat die arme mensen in huisjes zonder verwarming wonen en zonder ramen. Ik had er geen flauw idee van dat de meeste mensen nog zo leven. Ze slapen op de grond en koken op een houtvuurtje. Ik vond het ook heel fijn dat deze mensen nu geholpen worden en een beter leven krijgen. Ik vond het ook heel mooi om te horen dat mensen die zo weinig hebben toch nog zo gastvrij zijn. Zoals je al kunt merken, heb ik enorm veel respect voor de hulp die Patries en Naomi Hartog daar bieden en ik hoop dat ze daar lang mee door kunnen gaan, zodat veel mensen een beter leven krijgen

Koffer met kleding naar Sanoli met Eleonora ( Elly)


Woensdag 10 februari was het zover en zijn Naomi en Patries naar Amsterdam gereden. Wij zijn in contact gekomen met Elly die regelmatig op Delhi vliegt.  Zij wilde voor ons en vooral voor de kinderen een koffer kleding meenemen. Samen met haar hebben we uitgezocht wat en hoeveel er meekon. (65379458-6858-4e93-996b-9b71d2f4b741 (2)Het is voor haar ook een heel gesleept dus echt super lief dat ze dit doet. De kinderen groeien op dit moment hard en ze waren overal uitgegroeid.  Ook was er een grote behoefte aan schoenen. Door corona kunnen wij nu niet zelf gaan en we zijn dus dolgelukkig dat Elly een koffer mee wilt nemen. We hebben van veel mensen hulp gekregen inclusief personeel van Schiphol. Echt de meeste mensen deugen zoal het gelijknamige boek zegt en dat is hartverwarmend en soms ook gewoon nodig om de moed er in te houden. Als de koffer in Delhi aankomt moet die nog een stukje verder reizen naar Sanoli.7dd4a810-0c02-4af7-b00e-529d8e64ee8d (1) Ook dit is geregeld en we verwachten dat Zaterdag de spullen bij de kinderen zijn.

Interview met VO-IngBank


  Soms leiden toevallige ontmoetingen tot iets moois. Zoals die met oud collega Wim van Munster. Hij droeg droeg ons voor voor een interview met VO INGBank in verbinding in het kader van ons project Sundarindia. Onze toevallige ontmoeting met prive chauffeur Vinod en zijn broer Manoj  die onze rondreis geregeld hadden, is uitgegroeid tot ondersteuning van een aantal gezinnen en algemene hulp aan inwoners van Sanoli en omgeving.   De vraag is natuurlijk altijd of en wat toeval is...?  

Via deze link kan je het gehele interview lezen en zien.

 

Buffel voor Rakesh


John Schrederhof en George Ongkehong waren vorig jaar te gast in de homestay in Sanoli. Met onze wandelgids Rakesh hadden ze prachtige ochtend wandelingen en bijzondere gesprekken. De wijze waarop wij hulp bieden sprak hun erg aan. Rechtstreeks aan de mensen die het nodig hebben. Bij thuiskomst in Nederland zijn zij spontaan een inzamelingsactie gestart met als resultaat Alice de buffel. Hierdoor heeft Rakesh voor zijn familie een extra inkomstenbron door de verkoop van melk en ghee ( boter ).

Dekens verstrekken in sloppenwijk bij Neemrana


Het is eind december en het is enorm koud in Rajashan India. Mensen slapen buiten, ze hebben geen goede warme kleding. Het is ongeveer 3 graden en kindjes lopen op blote voetjes. Gelukkig hebben we weer wat geld binnen gekregen van mensen die zich het lot van mensen in India aantrekken. We zijn blij dat Manoj en Rakesh ook dit weer super voor ons geregeld hebben. Het zou niet mogelijk zijn zonder hun betrouwbare hulp om dit alles in goede banen te leiden. De dekens zijn heerlijk warm en groot, ze kunnen er vaak met 3 a 4 mensen warm onder blijven.

Eten voor het goede doel


Zondag 13 September !!! Een mooie zonnige dag, wat hebben wij hier een geluk mee gehad. Door de corona maatregels was het nodig om onze dag buiten te houden.  Voor onze curry maaltijd hadden 56 mensen ingeschreven. Onze India dag op het bedrijf LOCKERSANDMORE in Beneden Leeuwen was een groot succes. Gezellig ondanks de 1.5 meter afstand met heerlijk eten door Hans en Jeroen bereidt. Appeltaarten gebakken door Elsje, Indiase kruiden en workshop Indiaas koken door Marion, Hanita en Sietske met drijfveren testen. Ook de super leuk geschilderde vogeltjes van Karin Sengers zijn verkocht. Kortom een mooi gezelschap die zich allemaal verbonden voelen met Sundar India Iedereen heel veel dank voor jullie aanwezigheid en inzet in welke vorm dan ook...... mede dankzij jullie was deze dag n alle opzichten een topper.

Oer Hollands geland in India/de Gelderlander


Presentatie Soroptimisten Maas & Waal


Op 1 September hebben we een presentatie gegeven bij de Soroptimistclub Maas & Waal in Wijchen over ons project in Rajasthan India. Wij waren blij met de kans om te vertellen wat wij daar allemaal doen en gedaan hebben de afgelopen 9 jaar. De enthousiaste reactie en vragen uit de groep waren super leuk. Het feit dat zij SundarIndia uitgekozen hebben betekend veel voor ons en dit ondersteund ons in het realiseren van onze projecten. De donatie zullen wij gebruiken voor de aanschaf van tafels en stoelen op een hindi school. Door corona is het nu niet mogelijk  maar we verwachten eind 2021 naar Sanoli te kunnen en dit te regelen

Voedselpakketten uitdelen in Corona tijd


Wij zijn blij!! Mede dankzij de financiele hulp van vrienden,familie, collega´s en (on)bekende zijn we in staat om 200 voedselpakketten uit te delen. We doen dit in en rond ons dorp Sanoli waar onze homestay is. In de slums en bij de steenfabrieken wonen dagloners die in coronatijd geen werk hebben en dus geen geld om eten te kopen. Onze prive chauffeur Manoj en wandelgids Rakesh regelen dit ter plaatse voor ons. De hulp wordt enorm op prijs gesteld en is ook opgepikt door de plaatselijke hindi krant.!!!!

Eten uitdelen in de sloppenwijken van Neemrana in coronatijd


De mensen die in de sloppenwijken wonen worden extra hart getroffen door corona. De meeste mensen werken hier op basis van een dagloon. Als er niet gewerkt kan worden is er ook geen enkel inkomen. Daarnaast is er in India geen sociaal vangnet, dus geen werk betekent hier ook echt geen eten. Dankzij giften van mensen die ons doel een warm hart toedragen zijn wij in staat geweest om voedselpakketten te verstrekken. De inhoud bestaat uit 5 kg rijst, 3 kg dal, bananen en mango s.  Hier kan een gemiddeld gezin met 2 kinderen ca 2,5 week mee vooruit. Wij zijn erg blij dat we dit konden doen om de mensen daar wat verlichting te geven. Manoj en Rakesh hebben het ter plaatse geregeld.

Wat hebben we tot nu toe gerealiseerd in en om Sanoli


We zijn met de homestay in India begonnen in 2016. Buiten dat wij rondreizen organiseren met een prive chauffeur in Radjastan hebben we een aantal charity projecten opgestart:  
  • betaling schoolgeld van 6 kinderen
  • huisje gebouwd voor dakloze weduwvrouw           
  • schoon drinkwater en verwarming door zonne-energie
  • oogoperatie voor weduwvrouw betaald
  • kameel gekocht voor vervoer van zware materialen
  • buffel gekocht zodat plaatselijke familie inkomsten heeft door verkoop melk
  • 250 paar schoenen,sokken en sweaters gekocht voor kinderen van hindi scholen
  • website ontworpen om toeristen in contact te brengen met prive chauffeur voor rondreizen in Rajasthan
  • bestaande vervallen woning van de familie Yadav opgeknapt en hier een homestay gerealiseerd zodat de vrouwen eigen inkomsten hebben
  • Verlenen van medische zorg en advies wanneer wij zelf in Sanoli aanwezig zijn (ca 5 mnd per jaar )
  • geven van Engelse les en bijles voor kinderen in de basisschoolleeftijd.
  • uitdelen van kleding die wij in Nederland krijgen
  • Faciliteren van onderwijs door het verstrekken van tablets/laptops inclusief internet toegang.
  • helpen met de oogst op het veld van katoen en mosterd
  Hoe funden wij:  
  • donaties van particulieren en bedrijven
  • organiseren van charity events
  • geven van thema-presentaties met name over de positie van vrouwen in India
  • verkopen van produkten die door de vrouwen in India gemaakt zijn o.a. jurken,tassen en sieraden
  • verkoop van tweede hands kleding in Nederland
  • verhuren van kamers in de homestay in Sanoli
  • organiseren van bijzondere rondreizen op maat in India met prive chauffeur
Wat zijn onze wensen voor de toekomst :  
  • aanschaffen van tafels en stoeltjes op de hindischolen
  • opstarten van fondsen voor studie financiering voor de kinderen die naar de universiteit kunnen
  • het verstrekken van gaskookplaaten  en gasflessen en waar mogelijk plaatsing van zonnepanelen
  • het helpen van de families die in de plaatselijk steenfabrieken werken met gezonde voeding, kleding en medicijnen.
Samen met enkele leden van de lokale bevolking zien wij toe op de realisatie van deze projecten. Wij zijn zelf ongeveer 6 maanden per jaar aanwezig om de ingezette hulp te begeleiden en te borgen.

In de Indiaase krant


Bron, website overbetuwe. Afgelopen maand zijn we druk bezig geweest om de kinderen uit zeer arme gezinnen te voorzien van schoenen, sweaters en schooluniformen. Door enkele donaties van vrienden en bedrijven was dit mogelijk. In tegenstelling tot wat veel mensen denken kan het heel koud worden in India. Dit alles is niet aan de Indiase media voorbij gegaan. Afgelopen week hebben journalisten van twee kranten hier artikelen over geschreven en wat wij verder allemaal doen in Sanoli. Iedereen enorm bedankt voor de hulp en inzet voor de kinderen in India.

Intern blad appartementen Margriet


Patries ( links in het wit) met haar zus Naomi op een hindi school in Jat Behror Rajastahn India. Ze delen 135 paar schoenen met sokken uit die ze gekocht hebben met o.a. de opbrengst van 9 Indiaase kookworkshops in Nederland gegeven  door een vriendin Marjon Gotz. De kinderen liepen op blote voeten of afgetrapte slippertjes. Patries is in Oktober voor een half jaar naar India vertrokken. Zij heeft daar een homestay en ze verzorgen India rondreizen met een eigen chauffeur.  

Dela interview, het is mooi dat het overlijden van iemand, hoe erg we dat ook vinden tot iets moois heeft geleid


In 2012 maakten de Nederlandse zussen Naomi en Patries Hartog een onvergetelijke reis door India. Met name de vriendelijkheid en gastvrijheid van Vinod Yadav , hun prive chauffeur voor hun India tour, en diens familie lieten een diepe indruk achter. D zussen besloten geld in te zamelen om hem te helpen met een eigen auto en zo hem en zijn familie te ondersteunen. Maar zover mocht het niet komen. In 2013 kwam Vinod te overlijden en liet een jonge vrouw achter met een dochtertje van 5 jaar oud. Weduwe zijn is een ontzettende lastige positie in India, zegt Patries. Vanuit de drang om voor ander iets te kunnen betekenen zijn wij het initiatief Sundar india ( mooi India) gestart. Met verschillende acties zamelen zij geld in om de 3 kinderen van deze familie naar een goede internationale school te sturen ( Raath International school in Behror ) . Ook Yjotti de weduwe van Vinod is niet opnieuw uitgehuwelijkt maar teruggegaan naar school, die zij op 16 jarige leeftijd verlaten had om te trouwen.

Hanita,Marjon Elsje en Sietske Bron Polarsteps 2019


Dag 1 2 3  Sanoli door Marjon

In de nacht aangekomen en meteen door naar de homestay in Sanoli. Het is onze tweede India rondreis met een prive chauffeur en het bevalt ons geweldig. Manoj stond uiteraard klaar op het vliegveld. Aangekomen meteen ons bed in want morgen willen we veel doen en het is Dewali!!!!.  Na een goede nacht in een heerlijk bed en een overheerlijk ontbijt met verse buffel yoghurt gaan we eerst op kraamvisite bij een babytje van 10 weken. Luiers zijn duur en ze plaste direct bij Patries op schoot. We hadden een zak vol baby kleertjes bij ons en de ouders waren er super blij mee. Daarna door het dorp gewandeld en iedereen happy dewali gewenst. Vanavond wordt er extra feestelijk gekookt en er is een ceremonie in de homestay bij het huistempeltje beneden. Het feest is een beetje een mix tussen onze kerst en oudejaar. Vanmiddag gaan we de bestelde schoentje, sokken en sweaters ophalen die Patries uit gaat delen  op een aantal hindi schooltjes zijn. Helaas kunnen we die niet zelf brengen omdat het dewali vakantie is. We lopen ook nog even langs de school waar 3 schommels geplaatst gaan worden. Het is super als je ziet dat de spullen terecht komen waar ze nodig zijn. Iedereen bedankt voor de donaties en de hulp. Terug naar de homestay en even een rustmoment op het dakterras, vanavond dewali party. We hebben alle dagen heerlijk gegeten, verse humus, vegetarische maaltijden en salades. Ook heeft yjotti weer leuke kaftans voor ons gemaakt met zijde stof uit jaiphur.  

Dag 4 Sietske

Jarig in India!! Superleuk. De homestay was versierd, er is voor mij gezongen, cadeautjes, een armbandje door Sakshi gemaak,bloemen bij mijn ontbijtbordje en Manoj had de auto versierd. En dan op weg naar Pushkar met onderweg heerlijke koffie en zalige chocoladetaart. We zitten in een nieuw hotel en in Pushkar is het super druk doordat de jaarlijkse Camelfair binnenkort plaats zal vinden. We gaan naar de Ghats en zien veel mensen baden. Pushkar is een heilige plaats voor de Hindi. Het heeft de enige Brahmaji temple in India. Om deze reden mag er ook geen alcohol geschonken worden.  We gaan s avonds eten bij Ill Padrino en dit was geweldig met zalige curry en naanbrood. We wandelen terug naar ons hotel Golden Heritage en kletsen nog wat na. Kortom een  super verjaardag !!!  

Dag 5 Elsje

Vandaag op tijd vertrokken naar Bikaner. In het hotel waren ze heel verbaasd dat wij wilde ontbijten in de ontbijtzaal?????. Nu daar zaten we dan met zn 4 tjes in een gezellige omgeving. Naderhand bleek dat de meeste Indiers gewoon op hun kamer ontbijten. Na ca 4 uurtjes kwamen we in Desnok aan. Hier staat de rattentempel. De rat is een heilige dier en wordt in deze tempel aanbeden en verzorgt. Er zijn ook witte ratten en als je die ziet brengt dat geluk, of als er een rat over je voeten loopt. Gelukkig behoorden wij niet tot de gelukkige. Het was toch ook nog wel een beetje een overwinning om een tempel met zo veel ratten in te gaan. Na het bezoek door naar Bikaner en hier het paleis bezocht. Prachtig, de moeite waard, wat een overdaad. Na een vermoeiende dag ons hotel opgezocht en daar in de avond gegeten.      

Dag 6 en 7 Hanita

  Vandaag de dag van ons woestijn avontuur. We zijn op alles voorbereid na een briefing door Naomi en Patries, het kan s nachts ook koud worden. Sokken, truien en handschoenen meegenomen voor een ijskoude nacht onder de heldere sterrenhemel. Gelukkig klopten die sterrenhemel maar koud was het niet. Maar eerst op de kameel naar de zandduinen voor een zonsondergang, prachtig. Terug ging de kameel in draf, dat was ook weer geweldig. Manoj vertelde nog een leuk verhaal over kamelen, dat ze zo n goed geheugen hebben en ingezet worden voor de smokkel tussen India en Pakistan. Als ze 5 keer een weg gelopen hebben kunnen ze het alleen. We hebben een geweldige dag gehad en een prachtige nacht op onze bedjes in de woestijn. Volgende dag naar Jaiselmer de stad verkennen. Binnen de muren van het fort zijn we verrast omdat hier een compleet dorp is met uiteraard levendige handel en horeca. De gids verteld ons veel over de prachtige balkons in deze oude woestijnstad gebouwd van goudgele zandsteen. Ook moeten we erg lachen om een koe die half in de deuropening staat. Hij blijkt hier elke dag voedsel te krijgen en weet dus de weg.  We eten samen met Manoj in gate 1 ( tip van Manoj)en gaan daarna ons bed weer in. Het valt ons op dat wij overal voor de hotels minder betalen als andere gasten. Goed geregeld door Manoj!!!!  

Dag 8 Marjon

We gaan naar Jodphur( de blauwe stad ) en hebben regen onderweg. Gelukkig hebben we een super prive chauffeur die ons ook weer veilig over de natte wegen leidt. We kijken onze ogen uit onderweg. We hennen uiteraard een hotel geboekt via Manoj, Devi Bhawan een prachtig hotel  met een zwembad in een hele mooi tuin. We krijgen mooie kamers met een dakterras. We gaan op pad om de bezienswaardigheden van Jodphur te ontdekken.  Als eerste gaan we naar de Jaswant Thada, een prachtig wit gebouw van marmer waar de Maharadja begraven ligt. Daarna naar het Mehrangarth fort met prachtig gedecoreerde kamers. Als we buiten komen staat Manoj ons weer op te wachten en rijdt ons naar het centrum. We gaan naar een kruidenwinkel van de 7 zussen. Hier krijgen we ook info over de verschillende specerijen. Nadat we het e.e.a aangekocht hebben gaan we door naar de klokkentoren en slenteren over de markt. We besluiten om in de tuin van het restaurant van het hotel te eten. Met een afsluitend wijntje op ons dakterras ons bed in. Weer een dag voorbij.

Dag 9 en 10  Sietske

  Vandaag naar Jaipur en in de avond weer een kookworkshop. Dit vinden wij enorm leuk en hebben dit al een aantal keren gedaan. Deze viel een beetje tegen omdat de dame enorm bazig was en ons elke keer alles uit handen nam. Gelukkig waren haar beide zoons heel aardig en gaven ons goede tip waardoor we toch een leuke avond hadden. De volgende dag hebben we de groep gesplitst, Marjon en Elsje gingen naar het Amberfort en Hanita en ik naar de massage. Om 12 uur treffen we elkaar bij Coffee Cafe day met verhalen en een heerlijke koffie. Dan met iedereen door naar Monkey tempel. Hier komen bijna geen toeristen maar Patries enNaomi zeiden heel mooi en leuk. Nu we hebben onze ogen uitgekeken bij het kleurrijke schouwspel. Ook vinden wij het vreemd om hier vrouwen met ontblote borsten te zien baden terwijl er ook mannen rondlopen ???? Het blijft een gek land !!!!!. Het hele schouwspel is leuk en ondanks het slechte onderhoudt is de tempel zeker de moeite waard!!!!.   Na de lunch shoppingtime. India is en bijft een shoppingparadijs. We zijn hier de hele middag mee oet geweest en scoren een aantal sjaals en boekjes die ter plaatse voor ons gemaakt worden. Overal wel afdingen natuurlijk. In de avond gaan we eten op het dakterras van de Peacock, heerlijk eten en leuke plaats. Het beste is wel om te reserveren omdat het er altijd druk is. Terug met de tuk tuk. Toch een beetje krap met zn vieren dus Marjon zit voorin, bil aan bil met de driver.  

Dag 11 Elsje

Vanmorgen vertrokken vanuit de heksenketel Jaipur, wat zijn we elke dag weer blij met Manoj, onze privechauffer. Onderweg weer het nodige gezien en Manoj weet en verteld ook veel. In dit gebied maken mensen hun eigen auto zonder ze geen belasting hoeven te betalen, niemand weet dat ze een auto hebben !!. We gaan naar Rathambore NP om tijgers te spotten. We weten dat de kans om ze te zien erg klein is maar Naomi en Patries hebben er hier 3 gezien dus wie weet hebben we geluk. Eerst kwamen we een groep Japanners tegen die zo ingepakt zaten dat die zeker niks gaan spotten. Daarna een lippenbeer wat ook al zeldzaam is. Verder veel vogels en andere dieren maar helaas niet de tijger. Toch een bijzondere dag weer.      

Dag 12 en 13 Hanita

  Vandaag naar Agra. Onderweg stoppen we bij Fatehpur Sikri, dit is een plaats die geheel in tact is gebleven. Er woont niemand meer omdat deze plaats door gebrek aan water onleefbaar bleek !!!. Daarna door naar ons 5 sterren hotel dat Manoj voor ons met 30 euro korting geboekt heeft ( per kamer ). De vorige keer hebben we zalig gegeten in Pinch of the Spice en hier gaan we weer heen. Naast ons zitten 5 inkopers van Mexx.  Ze gaan hun assortiment uitbreiden met schoenen. Toch beetje vreemd om in te kopen in een land waar de koe heilig is ?????. Na een heerlijke nacht in lekkere bedden gaan Elsje en ik naar de Taj Mahal.  Dit blijft een bijzonder mooi graf met een bijzonder verhaal. Het is voor mij de tweede keer dat ik de Taj zie maar het verveelt niet. De Indiers die een dagje uit zijn met hun kinderen zijn in echte feestkleding. In de middag bezoeken we met zn vieren het Agra fort dat ook zeker de moeite van waard is. Morgen naar Delhi en hiervoor zijn we een beetje huiverig omdat daar de noodtoestand geldt wegens de slechte lucht. Dit wordt elk jaar weer veroorzaakt door het platbranden van de rijstvelden.      

Dag 14 Sietske Hanita Elsje en Marjon

Onze laatste dag in India en die sluiten we af met een fietstour door Old Delhi. We stoppen eerst bij een chai en koffietentje dat bijzonder is maar helaas is de koffie to much voor onze verwende smaakpapillen en die laten we dus onopvallend in de goot lopen. Onze gids Tenzin neemt ons mee door de achteraf straatjes,binnenplaatsen en steegjes van de oude stad.  Hier zie je hoe arm de mensen zijn. We zien ze langs de straten slapen en we zien hele families onder een plastic zeil. Hier dringt het besef door hoe  gelukkig je bent geweest dat je wieg in Nederland heeft gestaan. We gaan bij een vervallen Haveli naar binnen en kijken op een binnenplaats die door mannen bewoond wordt. Het valt echt op dat de mannen zich staan in te zepen en goed wassen. Zonder wasbeurt geen ontbijt hierzo !!!! En ook heel bijzonder zijn de aansluitingen voor electra. Daarna door op onze fietsen en we passeren een openlucht hospitaal. Een arts en een verpleegkundige zitten hier dagelijks buiten om gratis medische zorg te verlenen. We zien heel veel open wonden en opgezwollen ledematen die provisorisch behandeld worden. Na de fietstoch voelen we ons enorm vies en gaan eerst douchen om een laatste keer luxe te lunchen en te shoppen in Delhi. Voor de tweede keer een geweldige ervaring om een rondreis te maken in India, bedankt Manoj.    
 
           


Reisverslag van dag tot dag van Lammy Brouwer September 2019. Bron polarsteps 2019
Dag 1 Delhi
Vanuit Bangkok ben ik naar Delhi gevlogen, ik werd daar keurig opgewacht door Manoj onze prive chauffeur,... ja onze... want mijn dochter Femke komt mij vanaf vannacht vergezellen!! Gezellig!!!. Morgen start onze India rondreis.
Dag 2 Delhi sightseeing...
Na een kort nachtje... want samen met Manoj Femke van het vliegveld gehaald. Ook dit is weer een belevenis want schijnbaar moet je op het vliegveld een soort entree betalen en door een security check.  We starten bij het Qutb Complex met o.a. de Minar toren en een oude moskee. Echt heel oud en prachtig om te zien. Echt een wow momentje in hectisch Delhi. Wat wel weer heel bijzonder was dat wij via een speciaal foreigner poortje moesten, vervolgens door een speciaal vrouwenpoortje, waar het daarna gewoon weer gezamenlijk over 1 pad gaat....wij begrijpen het niet maar het zal wel ergens goed voor zijn. Na dit bezoek het chaotische verkeer in. Veel getoeter, van 3 rijbanen 4 maken... past toch???? Fietsend en overstekend, tegen het verkeer in rijders en wat al niet meer... o ja wel even op de koeien letten die er ook nog tussen kunnen staan... hilarisch ook wel. Zoveel net goed momentjes maar dat gaat het dus ook... net goed! En wij hebben een fantastische prive chauffeur!!! Daarna door na Isa Khan Tomb,  Prachtig in symmetrisch Perzische stijl. Hilarisch is dat iedereen met Femke op de foto wil, vooral de jongens maar ook meiden of vrouwen....tja ze is lang en blond .. dat vinden ze geweldig. Als laatste gingen we naar de Gurudwara Bangla Sahib of tewel een Sikh tempel. Een hele belevenis. We kregen een kluisje voor de schoenen en hoofddoek instructie. In deze tempels doen ze aan liefdadigheid. Ze geven gratis maaltijden aan iedereen. Arm en rijk alle culturen en geloven ieder is er welkom om te eten, baden, rusten en bidden. We mochten ook een kijkje in de keuken nemen en meehelpen met het brood bakken. Goed voor je karma !!! Kortom een fantastische dag. Eerlijk gezegd was ik wel een beetje bang voor India. Je hoort zoveel verhalen..... maar na 1 dag ben ik al blij dat ik er toch voor gekozen heb om te gaan. Dit is een bijzonder land !! Ik weet nu wat ze bedoelen met incredible India!!! We beseffen dat we wel geluk hebben met onze prive chauffeur Manoj. Hij is een fantastische chauffeur en gids die ons bij de hand neemt en door dit chaotische maar prachtige bijzondere India leidt.
Dag 3 Agra
Een van de 7 wereldwonderen... Taj Mahal !  Vanochtend werden we opgehaald door onze prive chauffeur Manoj om op weg te gaan naar Agra, de stad van de Taj Mahal. Dit is ongeveer 4 uur rijden vanaf Delhi over een goede snelweg. De maximale snelheid is                     80 Km maar dat is ook genoeg gezien de mogelijke weggebruikers !! De Taj Mahal is meer dan de moeite waard. De kleur, de symmetrie, de materialen ... echt heel mooi. Een prachtig voorbeeld van de Indiaase cultuur en een prachtig liefdesverhaal. Na heel veel foto s met en zonder Indiers gingen we lunchen. Allemaal vegetarische gerechten met naan brood en rijst. Daarna door naar het Agra fort. Ook dit is meer dan de moeite waard om te bezichtigen. Na een prachtige dag naar het door Manoj geboekte hotel met zwembad en dakterras met uitzicht op de Taj.  
Dag 4   Op weg naar Jaipur via Ranthamphore National Park en Fathapur Sikri
In het NP hopen we in het wild levende tijgers te spotten maar eerst even stoppen bij Fathapur Sikri. Een verlaten stad door watergebrek. Met vele tips en waarschuwingen van Manoj liepen we richting het gratis busje dat ons naar de ingang zou brengen. Nee we hoeven geen gids en nee we willen niet in de shop kijken. Onderweg stapten er ook nog mensen in... Ohhh dat past toch niet???. Het busje kosten toch 10 RP ( 12cent) en bij de entree kan je met je CC betalen en 20 Rp cash. Waarvoor???? Dat is een raadsel. Het hele complex bleek weer prachtig te zijn en wederom uit ca 1600. Door naar de Moskee, schoenen uit en sjaal weer over het hoofd. Het was een prachtige holy place. Aan de andere kant van de moskee lag een dorpje. Voor ons ziet het eruit als wat stenen en hokjes, krioelend van de mensen, steegjes, drukte, verkopers maar ook bedelende kindjes. Tja dat is ook India. Een land waar de contrasten groot zijn, waar je doorheen moet kijken om soms door het vuil de schoonheid te zien.  Want die is er zeker. Voor ons is dat soms lastig, maar voor hen is het leven zo. Manoj had ons van te voren gezegd niets aan bedelende kindjes te geven hoe moeilijk wij dat ook vinden. Hij heeft ons uitgelegd dat je dan meewerkt en het systeem in stand houdt. Het komt de kinderen niet ten goede omdat ouders ze dan niet naar school sturen. Na deze bezichtiging door naar Rantamphore. We reden op een goede tolweg en hier kwam er een nieuw fenomeen bij... een weg die simpelweg nog niet klaar was en dus hobbelen bobbelen over zand en stenen of over een enkele baan die dus dubbel of driedubbel werd. Want ha ha , als het past dan kan het !!!! Hier ook weer veel koeien, honden.kudde schapen, geiten en kamelen. De bestuurder van de kameel is aan het bellen... niets handsfree.. maar gelukkig weten kamelen altijd ook zelf de weg. Manoj had een super leuk hotel voor ons geboekt met zwembad en heerlijk eten.  We kijken elke dag weer vol verbazing naar wat er allemaal gebeurd. En teveel plannen... nee niet handig het gaat toch elke keer anders.
Dag 5 Tijgers spotten dus Safari Time.
Om 6.00 AM  zaten we klaar voor de ultieme safariom tijgers te spotten. Die wonen namelijk in dit NP en het brengt geluk als je ze ziet. De kans dat je ze werkelijk ziet is klein wisten we. Het is nog laagseizoen en een deel van het park is nog gesloten. Waarom zou je in het deel gaan zitten dat open is voor tijger spotters. Als ik tijger was wist ik het wel. We hebben helaas geen tijgers gezien maar toch was de safari een belevenis en ook het gebied is mooi om doorheen te rijden. Zo heel anders dan een regenwoud en we noemen het beide jungle!!. Het werd een ware game drive, waar de weg gisteren nog hobbelde was dit de overtreffende trap en dat zonder vering. Toch nog veel dieren gezien onderweg waaronder een zwarte antilope die alleen in India voorkomt. Een safari zonder tijgers maar we hadden ook dit niet willen missen. Manoj stond zoals gebruikelijk ons op te wachten, we kregen nog een ontbijt en door richting Jaipur. Femke had gelezen dat daar een grote bioscoop was in Bollywoods stijl met dito films. Daar wilde we ook naartoe. Manoj ging bellen en heeft voor ons prachtige plaatsen geritseld. Een comedie in het Hindi maar voor een groot deel konden wij het prima begrijpen en was het echt leuk. Daardoor wel laat in ons prachtige hotel, een sprookje uit 1000 en 1 nacht!!!  
Dag 6 Pink City Jaipur
Vandaag is het nationale toeristen dag dus alles gratis entree. We blijven Nederlanders dus zoveel mogelijk bezichtigen. Eerst naar het Amberfort, een prachtig amberkleurig fort gebouwd in de heuvels. Hoewel Manoj er niks van snapt willen we lopen naar boven. Tuurlijk was het warm maar daar hebben we water voor uitgevonden om het verloren vocht weer aan te vullen. En bij de poort aangekomen weer een WOW moment... weer zo iets moois !! Een rondreis door India is echt de moeite waard en een prive chauffeur is goud waard. Daarna door naar het Royal Palace. Heel Jaipur is roze geschilderd ofwel in terracotta rood. Het is een prachtige stad. In de middag wilden we stoffen gaan kijken o.a. het beroemde blokpainting. Er werd ons voorgedaan hoe het bedrukken van de stof werkt. En natuurlijk wilden wij stof kopen voor een mooie jurk. Dus wij naar binnen en ohhhh heel veel stoffen en wat is een redelijke prijs ??? Dus snel hulptroepen  in Nederland ingeschakeld...Naomi of Patries.!!! Dat lukte gelukkig en met een tas vol stof de deur uit.  Op de terugweg ook nog even gestopt bij het Royal Albert museum, gratis is gratis. Nu terug naar het hotel voor uurtje relax en zwembad. Daarna naar een super gezellig restaurant met dakterras de Peacock. Heerlijk gegeten en op onze kamer nog een 's middags gekocht biertje!!!
Dag 7  Jaipur  Monkey tempel en shoppen
Vandaag uitslapen en rustige dag.  Manoj staat stipt om 10 am klaar en we gaan naar de monkey tempel. Het is Zaterdag en dat is de dag van Hanumanu, de aapgod in het Hindoeisme. Er waren dus veel locals die er kwamen om te bidden, offeren en baden. Daar tussendoor liepen veel apen die daar als heilig behandeld worden. Ze krijgen er goed te eten en zwemmen ook. Nooit geweten dat apen zo goed kunnen zwemmen en ze duiken zelfs. Na de apen tempel was er nog een stenen weggetje omhoog. Er stond niets aangegeven maar we zijn wel van het ontdekken en dus naar boven gelopen. We kwamen uit bij de tempel van de zon... mijn hulpbron voor NLP kenners. We werden super vriendelijk ontvangen en we lieten hier een stip zetten en een touwtje omdoen. Meteen safe voor Pushkar maar dat leg ik later wel uit. We hebben super leuk gekletst en van het prachtige uitzicht genoten. Terug naar beneden voor wederom een heerlijke lunch, shoppen en aan het zwembad liggen. Morgen op tijd op en naar het heilige Pushkar.  
Dag 8 Heilige stad en Hippies
Vandaag ging de reis naar Pushkar,  ongeveer 3 uur rijden van Jaipur. Het was rustig op de weg en we waren snel bij ons wederom prachtige hotel op loopafstand van het stadje. Manoj bracht ons tot de brug en liet ons hier voor het eerst los. We hadden een kaartje van het hotel op zak dus dat moest goed komen en anders konden we hem natuurlijk bellen. Wel onze schoenen uit als we over de brug gingen. Pushkar is een heilige plaats met een bijzonder meer. Er lopen veel heilige mannen rond om vooral toeristen te overtuigen om bloemetjes aan te nemen en in het heilige water te gooien. Vervolgens geblessed te worden met rood touwtje .... en dat kost heel veel geld!!!! Gelukkig waren we al gewaarschuwd door Patries ( SundarIndia) en Manoj, dus we hadden al van te voren een touwtje gescoord en trapten er niet in. En de heilige mannen liepen er aan het einde van de middag niet meer zo helder rond, zo stoned als een garnaal, lachen hoor.   Pushkar is heilig omdat het de enige Brahma tempel heeft!!En dat is een dingetje hoor voor de Hindu. Brahma is de schepper. Een belangrijke dus. Heel veel mensen gaan daar naartoe om te bidden en te offeren. Dat offeren is een heel gedoetje met mandje bloemen,rozenblaadjes en iets van gepofte rijst( allemaal met een betekenis ) De tempel was niet fotogeniek maar wel apart en vooral heel oranje. Pushkar is tevens een hippiestad. Heel veel leuke winkeltjes met kleding uit de jaren 70. Heel grappig en voor het eerst ook iets van terrasjes met goede koffie om heerlijk even rustig te zitten en het straatleven te aanschouwen.    
Dag 9 reisdag van Pushkar naar Udaipur
Vandaag veel regen dus  dat was niet zo heel erg omdat de reis ca 6 uur in beslag neemt. De wegen waren afwisselend slecht, redelijk tot goed maar we merken dat we ook aan veel zaken gewend raken. Dus we kijken niet meer zo verbaasd naar alles wat er op de weg gebeurd en wat allemaal net kan. Rihting het zuiden wordt het groener en bergachtig. Vlak voor Udaipur stopte onze prive chauffeur Manoj bij een tuin die vroeger alleen toegankelijk was voor vrouwen. Daarna door naar ons hotel. Manoj checkte zelf de kamer en volgens hem was alles ok. Voor ons was dat zeker het geval want het was een gezellige inrichting en we hadden lake view. Een prachtig hotel maar wel weer jammer dat het beneden buiten zo n rommeltje is. Zouden ze dat zelf nu niet zien. Udaipur is de stad van de meren en hier is ook de James Bond film Octopussy opgenomen. Ook hier konden we volgens Manoj onze eigen gang gaan. Tips over de route, bezienswaardigheden en restaurants. En ja, na 9 dagen India tour  beginnen we te begrijpen hoe alles werkt.   We vonden een leuk lunchtentje met een terras aan het water. Goede cappuccino en kennis gemaakt met een reislustige Italiaanse dame en Israelische jongen. Er zijn hier beduidend meer toeristen. We kregen de tip om naar een dansvoorstelling te gaan. Deze was zeer de moeite waard, er werden traditionele Rajasthan opgevoerd met uitleg tussendoor. Hier wel wat meer last van muggen gehad, dit komt door de ligging van het meer en we nog in de staart van de regentijd zitten. Morgen verder Udaipur ontdekken, maar eerst lekker uitslapen !!  
Dag 10 Udaipur sightseeing paleizen,tempels en meren.
Udaipur wordt het Venetie van India genoemd en staat bekend als een romantische stad. Venetie omdat de stad omringt is door het water van de meren, Lake Pichola ligt in de stad. Fateh Sagar is er iets buiten en zijn we gisteren langs gereden. Er varen daar bootjes, zoals je ze ook in de Efteling ziet ... en daar is alle vergelijking met Venetie ook mee gezegd. Van veel Indiers hoorden wij dat er twee maanden geleden geen water in het meer stond. Dat zal er gek uitgezien hebben maar gelukkig voor de bevolking is het in het regenseizoen weer gevuld. Daar zijn ze erg blij mee vooral de boeren. Gisteren hebben we al gemerkt dat de sfeer hier anders is. Gemoedelijker en schoner ook. Hier en daar goede koffie en hipster tentjes. Het is ook een stad van kunst en dat merk je in de sfeer Deze stad bevalt ons heel goed. Soms wordt na een drukke dag het getoeter ons te veel maar gelukkig hebben we een fantastisch restaurant aan het water gevonden. Ook vandaag zien we weer zoveel moois . Eerst naar een prachtige Jagdish tempel geweest. Erg mooi van binnen en er werden rituelen opgevoerd die voor ons niet te begrijpen zijn. Er wordt gezongen, gedanst en getrommeld maar ondertussen ook van alles geveegd en versierd aan de afbeeldingen van de goden. Weer een iets anders dan een saaie protestantse kerk. Daarna naar het City Palace, de must see van Uaipur. Hier kregen wij een goed beeld van het leven van de Maharadja s en de geschiedenis. Het paleis is prachtig , veel glas in lood, spiegels, wanden,bewerkte pilaren en kleuren. En nog veel interieur, ik kan me nu goed voorstellen hoe zij geleefd hebben. De mannen en vrouwen leefde volledig gescheiden. Ook leuk dat de bril van Gandi hier te zien is !! Ik kan me nog goed de film herinneren over een geweldloze samenleving die destijds erg veel indruk op mij gemaakt heeft. In India zijn de meningen over hem verdeeld.  
Dag 11 Van Udaipur naar Jodhpur
Tempel, fort en birthday cake Vanochtend werd ik wakker naast een jarige dochter. Dat is toch bijzonder zo midden in India en dat op de geboortedag van Mahatma Ghandi wat hier wordt gevierd met oa een dry day, dus geen alcohol !! Na een heerlijk ontbijt met een view werd het vandaag een lange reisdag. De weg van Udaipur naar Jodhpur gaat een stuk door de bergen en die wegen zijn vaak niet al te best dus zoals Manoj altijd zegt... it takes time.  Onderweg stoppen we bij een heel bijzondere tempel, de Ranakpur Jain tempel. Een van de mooiste in de omgeving en dat was niks te veel gezegd. De stijl lijkt volgens Femke op de Angkor Wat in Cambodja. Onderweg vertelde Manoj over een vage tempel genaamd Motorcycle tempel. Hoe verzinnen ze dat nu weer. Mensen komen er speciaal naartoe en dus was het super druk, maar de tempel was niet mooi. Niet te lang blijven hangen maar door naar het fort van Jodhpur. Dit is een prachtig en immens bouwwerk en ook nog deels ingericht. Van bovenaf heb je ook een mooi uitzicht op de blauw geschilderde huizen waar Jodhpur zijn naam aan dankt. Daarna door naar ons hotel en we hadden aan Manoj om een wat luxer hotel gevraagd omdat het Femkes verjaardag is.  Meteen omgekleed en een duik in het zwembad genomen, heerlijk na zo n lange dag. Ook de tuin was prachtig. Ondertussen hadden Manoj en ik een veel te grote verjaardagstaart geregeld. Ondanks de lange dag hebben we echt genoten van alles. Morgen gaan we de woestijn !!!  
Dag 12   Jaisalmer desert
Kameelsafari en sterren. Vanuit Jodhpur vertrokken richting Jaisalmer, een stad richting woestijn en ook richting Pakistan. Dat was duidelijk te merken, veel leger verkeer onderweg en ook veel leger kampen. En een weg die verbazend goed was voor Indiase begrippen. Richting Jaisalmer veranderde het landschap, veel droger en de struiken werden lager. In de zomers kan het er zo 50 graden worden. In het basiskamp werden we opgewacht met koffie, thee en water. Er kwamen ook steeds meer mensen en heel divers. Italiaanse, Spaanse, Franse en ook Indische families. We hebben een poosje gezellig zitten kletsen met een meisje uit Mexico dat alleen reisde, ze vond het best ingewikkeld in India en dat snapte wij heel goed. Zij deed een omgekeerde route dus we hebben haar nog wel wat tips kunnen geven.  Het idee was om op de kameel eerst richting de woestijnduinen te gaan, daar de zonsondergang kijken en terug naar het kamp voor zang, dans en eten en vervolgens slapen onder de sterren in het duinzand. Maar zoals zo vaak liep het weer anders !!!! Ik weet niet of iemand wel eens op een kameel gezeten heeft????. Nou ik kan nu vertellen dat het wel een hele ervaring is maar geen comfortabel ritje en ook nog hoog. Dat zag er bij mij in het begin zeker niet soepeltjes uit. Maar alles went dus ook een kameel. Bij Femke ging het allemaal wat soepeler en die wist gelukkig nog wat foto s te maken. Het was een bijzondere ervaring, ik wist eigenlijk niet zo goed wat ik me voor moest stellen bij een woestijn. Vooral veel zand dacht ik en dat klopte. Verder een uitgestrekte vlakte een beetje steppe achtig en lage struikjes. Het zand was bijzonder, rode,gele en witte gloed en heel erg uitgestrekt. Heel wat anders dan de kale duinen van Appelscha. Tussendoor ook nog dorpjes, gewoon voorzien van 4 G, maar geen water. Dat werd door de vrouwen in kommen uit de waterputten gehaald. Bovenop de duinen werden we geacht van de kameel af te stappen. Ook dit is een heel bijzondere ervaring. De kameel gaat eerst door zn achterpoten en vervolgens door de voorpoten, je moet dus meehangen anders val je er af. Er zit ook geen zadel op maar gewoon een kleedje. De kamelen gingen lekker liggen chillen en wij konden naar de zonsondergang kijken. Het was op zich prachtig maar we zagen ook angstvallig bewolking dichter bij komen, het licht werd ook anders. Er werd ineens wat haast gemaakt met het retour ritje op de kameel. Een enkel groepje ging er op een kamelendraf vandoor maar onze begeleiders bleven rustig.  Toen we bijna bij het basiskamp terug waren stak er een storm op. Uit het niets, maar wat bleek het was geen regen maar zand. Een echte desertstorm dus, heel ongebruikelijk voor deze tijd van het jaar en ook heel apart. Alles werd donker en het zand zat overal. Zout zand, heel erg gek !!!  Toch konden we in het basiskamp nog buiten zitten ,we kregen een dinner buffet voorgeschoteld en er was muziek en dans. Echt een beetje camping gevoel. Wel met veel lichtflitsen op de achtergrond en de stroom die uitviel. En ja, in plaats van sterren kijken werd het toch nog vluchten voor onweer en regen. Wie verwacht dat nu weer in de woestijn. Het werd nog hilarisch want er moest gevochten worden om een plekje in een hutje of een tent te bemachtigen om te slapen. De woestijn ging het niet worden en de accommodatie was niet voorbereid op zoveel binnen slapers. Maar gelukkig hebben wij Manoj die er als de kippen bij was om voor ons een top hutje te regelen, daar is hij heel erg goed in.
Dag 13 Van woestijn hutje naar hotel
Er is een smalle weg aangelegd van de woestijn naar de stad en daar moet al het verkeerd langs. ook zijn er uitwijkplekken gecreeerd maar niemand snapt wat je daar mee moet als het net past. Soms houd ik mn hart vast en zien we de auto s,volgeladen trucks en scooters op ons afkomen. In Nederland zouden wij al tig keer aan de kant gegaan zijn, maar nee hier niet en het past altijd net. We hadden vandaag al een vroege incheck in het hotel dus heerlijk gezwommen en het woestijnzand uit onze haren gespoeld. Maar helaas viel de stroom weer uit. Switch aanzetten maar dat hielp niet. In India zit er echt overal een switch tussen en als je dat niet weet zit je zonder warm water en electra. Je denk dat je telefoon op lader ligt maar dat werkt niet, eerst switch om. Het is elke keer weer gokken waar die switch knop of knoppen zitten. Op naar het gouden zandsteen fort van Jaislmer. We wilde geen gids maar zelf door de straatjes slenteren en dat bleek prima te kunnen. We kwamen in gesprek met een Indiase dame die ons veel heeft uitgelegd over de Indiase cultuur en de moeilijke positie van vrouwen.   Dag 14 Jaisalmer Beetje chill dagje maar toch weer veel gedaan In de ochtend wilde Manoj ons toch nog wat van de omgeving laten zien. Hij bracht ons eerst naar een van zandsteen gemaakte Jain Tempel die prachtig van kleur was. We kregen ook nog wat uitleg o.a. over de plek waar iedere dag een cobra verschijnt die onder de tempel woont. Daarna nog de koninklijke graven wat ook weer prachtige bouwwerken zijn. Omdat we heel benieuwd zijn hoe het Indiase eten wordt klaargemaakt hebben we een kookcursus geboekt. Het schijnt best lastig te zijn en bijna alles wordt vers bereid en er worden heel veel kruiden gebruikt. Dat willen wij ook leren. We kregen prive les bij twee zussen die het heel leuk vonden. Femke mocht snijden en meehelpen en ik mocht alles bekijken, filmen, noteren en vragen stellen. Het was gewoon bij hun thuis in de keuken, heel gastvrij en heel gezellig. Vrouwen onder elkaar. In de middag ons zwembad weer even uitgeprobeerd en chill tijd. Ook weer heerlijk in ons drukke programma. In de middag gingen we nog een Haveli bekijken, dit is een oud koopmanshuis dat op een speciale manier is gebouwd. Het was heel interessant en overal zat een verhaal en idee achter. Nog even door de 1001 en 1 straatjes geslenterd  We blijven ons wel verbazen over de grote verschillen. Prachtige dingen en dan weer bergen troep en afval. Zouden ze dat nu zelf niet zien ??  
Dag 15 Naar Bikaner en de Desnok rattentempel
  Vandaag een lange reisdag richting Bikaner maar wel weer een heel andere omgeving. Ook hier weer een fort en we dachten eerst zullen we het wel gaan bekijken. Toch gedaan en ook dit bleek weer heel anders en fantastisch te zijn. Prachtig tegelwerk en wederom een 1001 en 1 nacht sprookjes fort. Ook  blijven we steeds verbaast over de gang van zaken hier. De betalingen over een houten over een houten schot, de rij die geen rij is en ook wij beginnen de kunst van het voordringen te ontdekken. Binnen was het fort prachtig en het bleek van een vooruitstrevende Maharadja geweest et zijn, met elektriciteit en de 1 ste lift van Rajastan. Ook hier bleek er veel Engelse invloed zichtbaar. En voor NLP ers onder ons... hier wat spijkerbedjes om op te staan. Ik denk niet dat ik het ooit zal durven maar het intrigeerde wel !!!. Na het fort naar de rattentempel. We moesten onderweg nog even wachten bij een treinovergang en ook dit is weer heel bijzonder. Alleen wij wachten de rest ging er gewoon overheen, omheen en tussendoor tot de trein al toeterend  aan komt rijden. En dit aan beide kanten. De rattentempel is heel bijzonder er lopen wel 10.000 ratten rond en wie een witte rat ziet krijgt heel veel geluk. De ratten zijn heilig en worden dus gevoed, verzorgt en aanbeden.  Helaas was er een hindoe festival en was de hele regio uitgelopen om de tempel te bezoeken. En dus voelen wij ons tussen al die mensen als witte ratten ( in de val ). De wachttijd was ruim 3 uur, mensen stonden op elkaar in de hitte, schoenen en slippers lagen overal, de rij bewoog minimaal en we konden het einde van de rij niet eens zien. Een gekkenhuis!!!!!!  
 Dag 16 Mandawa Stad van de Havali en muurschilderingen
Deze regio is minder toeristisch en bekend om zijn oude koopmanshuizen met muurschilderingen. Deze historische gebouwen waar invloedrijke families woonden zijn nog steeds in het bezit van deze families. Ze wonen er vaak niet meer omdat de naar de grotere steden vertrokken zijn. Daardoor zijn de huizen helaas vaak verwaarloosd. De muurschilderingen zijn meer dan de moeite waard maar omdat het geheel niet onderhouden wordt blijven de toeristen weg. Wat ook veel voorkomt in dit gebied ( maar ook elders ) zijn de pelgrimswandelingen. Mensen lopen vaak 150 km  voor een bepaalde tempel. Vaak met een vlag en op blote voeten. Wij vinden dit wel heel bijzonder omdat er overal veel tempels staan dus waarom zo ver lopen, maar ja ze hebben ook veel goden en bij ons gaat ook niet iedereen naar dezelfde kerk.    
Dag 17 Sanoli Verblijf in de Homestay en kennis maken met de familie van Manoj
Begonnen aan het laatste stuk van onze India rondreis door Rajasthan en op weg richting Sanoli, de homestay van Sundarindia. We zijn zo benieuwd hoe dit zal zijn.!!  We hebben inmiddels zoveel gezien en meegemaakt in het prachtige India en dit is ons slotstuk en het is boven verwachting hier. Ineens op het platteland en het eerste dat ons opvalt is de rust en de geweldige gastvrijheid. We worden ontvangen door Patries , de kinderen en de vrouwen Anita en Yjotti met een geweldige lunch. We voelden ons er meteen thuis. De kleuren, de inrichting, de omgeving en de rust. Heel anders dan we tot nu toe gewend waren. De rest van de middag een rondleiding door het dorp en de honden gevoerd. De honden zijn van niemand maar de mensen geven ze wel wat te eten af en toe. Er wordt ook heel veel naar ons gekeken, Patries is natuurlijk bekend maar nog 2 blanken erbij waarvan een jong en erg lang. In de avond spelletjes gespeeld met de kinderen. Femke had regenwormen ( spelletje ) meegenomen. Het was heel gezellig en in de avond nog een heerlijke maaltijd. Daarna ons bed in en ook dit was heerlijk. Een bed met een niet te harde matras. In de ochtend uitslapen en ontbijt met verse yoghurt van de eigen buffel. De volgende dag naar het plaatselijke tempeltje gelopen en onderweg kleding gebracht bij een weduwvrouw voor haar zoon. De vrouwen in de buurt liepen ook uit en keken mee. Dus alle kleding komt weer goed terecht. De communicatie is lastig maar met het hindi van Patries en handen en voetenwerk lukt het toch. Daarna naar een hindi schooltje in een nabij gelegen dorp. Dan ga je echt terug in de tijd!! Geen tafeltjes of stoeltjes. De straf is ook nog een klap met een rietje op je handen, onvoorstelbaar voor ons.  En toch zag het er nog wel gezellig en georganiseerd uit op deze school. Het is een government school dus alleen kinderen van mensen die geen prive school kunnen betalen zitten hier op school. Voor de winter heeft patries geregeld dat deze kinderen schoen, sokken en truien krijgen.  Ook gaat ze kijken of tafeltjes en stoeltjes mogelijk zijn. Ondertussen in de homestay heeft Yjotti een prachtige jurk voor Femke gemaakt. Ze vindt het ook heel leuk om met Femke te kletsen, hoe die leeft, woont en gestudeerd heeft. Yjotti gaat nu zelf ook nar school, ze is bijna klaar voor teacher. Ze is weduwvrouw met een dochter van 13 en maar iets ouder dan Femke. Ze wil graag verder en dat merk je aan het fanatisme waarop ze dingen zegt en vraagt. Maar het zal niet gemakkelijk zijn. Maar wat een geluk dat naomi en patries in hun leven gekomen zijn!!. Hopelijk zijn er kansen voor hun. Vandaag is tevens de laatste dag voor Femke, haar reis zit er bijna op. Wat een bijzondere rondreis door India hebben wij samen gehad en wat ging het vanzelfsprekend en goed. Ik ga haar samen met Patries naar Delhi brengen en daarna vervolg ik mijn reis naar Nepal. Maar ik ben heel blij dat ik eerst nog een klein weekje samen met Patries in Sanoli blijf. HEERLIJK!!!!          


Koken en gezelligheid voor schoentjes, tafels en stoelen.
India is een explosie van geuren en kleuren. Ook Indiase gerechten zijn rijk aan kleur,geur en smaak. Onze gast in de homestay en vriendin Marion stelde voor om de heerlijke smaken en geuren van India naar Nederland te halen en een kookworkshop te organiseren voor een van onze projecten in India. Wij waren meteen heer erg enthousiast over haar idee. En wij waren gelukkig niet de enigen! In korte tijd heeft Marion maar liefst 6 kookworkshops georganiseerd voor 40 deelnemers. Het waren 6 heel gezellige,leerzame en smaakvolle avonden met een hele mooie opbrengst. Die besteden we aan tafels en stoeltjes voor de kinderen op het hindi-schooltje in Sanoli. En, nog belangrijker, schoentjes voor de allerarmste leerlingen. Marion, ontzettend bedankt voor dit hartverwarmende initiatief. We zien je binnenkort weer in Sanoli.    


Warm welkom op kersenfeest in Driel
Wat een leuke mensen en geweldige sfeer op het kersenfeest in Driel. Geluk komt op je pad maar je moet het wel herkennen.... Wij, Patries en Naomi Hartog, hebben ons geluk gevonden in India. We hebben 8 jaar geleden een reis gemaakt naar dit land en dat heeft ons leven totaal veranderd. Door de bijzondere ontmoeting met onze chauffeur tijdens een rondreis in Rajasthan hebben wij ons hart gevolgd en zijn een particulier initiatief gestart. We betalen het schoolgeld voor 4 kinderen. Daarnaast geven we financiële ondersteuning aan weduwvrouwen. Een groep die het heel moeilijk heeft in India. Dit hebben we o.a. gedaan door hen te helpen met de opstart van een homestay. Foto,s en prijzen kan je op onze website vinden. Daarnaast bemiddelen we tussen chauffeurs en toeristen die een ander soort rondreis willen maken dan de grote reisorganisaties aanbieden. De chauffeurs touren voornamelijk door Rajasthan en Nepal maar kunnen ook een rondreis door andere delen van India verzorgen. Op deze wijze zijn de chauffeurs beter in staat om hun eigen gezinnen te onderhouden omdat er geen tussenpersoon meer is. Om het benodigde geld in te zamelen geven wij fotopresentaties en staan we op een aantal markten om spullen die wij uit India mee terug nemen te verkopen. Het was voor het eerst dat wij op de Drielse kersenmarkt stonden en wij hebben er enorm van genoten en veel leuke mensen ontmoet.   bron: onsoverbetuwe.nl


Twee zussen in onwikkelingshulp
  Naar India? Daar is het toch zo druk en warm en vol. Nee, daar had Patries Hartog (58), hoewel ze veel en graag reisde, nooit zin in. Toch liet ze zich overhalen door haar zus Naomi om mee te gaan, een jaar of zeven geleden. Sindsdien is ze helemaal om; ze gaat nu wel twee keer per jaar, soms voor een langere periode. Volgend jaar maar liefst acht weken. Dat heeft alles te maken met Sakshi, een 12-jarig Indiaas meisje, en haar moeder Yjotti, die, zo zou je kunnen zeggen, door de twee Hollandse zussen ‘geadopteerd’ zijn. Hoe komt een nuchtere, Hollandse financial planner bij de Rabobank ertoe om een paar straatarme Indiërs te adopteren?   In het kort: gevoel, noem het liefde voor een paar mensen aan de andere kant van de wereld, die het minder getroffen hebben dan wij. “In India is alles anders dan hier”. vertelt Patries in haar appartement op de derde verdieping van Margriet. ‘Tegelijkertijd is het allemaal hetzelfde. Mensen hebben zorgen en verdriet en zijn blij en gelukkig om dezelfde dingen als wij.” Bij hun eerste bezoek aan India huurden de zussen een Indiaase privéchauffeur in, Vinod Yadav, met wie ze meteen een klik hadden. Die klik bleek wederzijds en Vinod nodigde hen uit bij hem thuis om ook zijn vrouw Yjotti en dochter Sakshi te leren kennen. Geconfronteerd met de armoede waarin ze leefden, besloten de zussen meteen om hen te gaan helpen. Het plan was te zorgen dat Vinod zelf een auto kon kopen, zodat hij meer kon verdienen met prive rondreizen door India. Maar de zussen waren nog maar amper terug in Nederland of het noodlot sloeg toe. Vinod kreeg een ernstig auto-ongeluk en overleed aan de gevolgen, 27 jaar oud. Naast het verdriet wat zijn dood met zich meebracht, waren er praktische consequenties. Yjotti woonde, zoals gebruikelijk in India, bij haar schoonouders in, maar zij vormde als weduwe een probleem. Een inkomen had ze niet, ze zou eigenlijk opnieuw uitgehuwelijkt moeten worden, maar dat valt niet mee, volgens Indiase begrippen was ze immers ‘gebruikt’. Help me, vroeg ze aan Patries en Naomi. Dat wilden zij maar al te graag. Plannen om naar India te gaan waren er al - ze hadden zelfs al tickets – maar nu voerde de reis direct naar Sanoli, een dorp tussen Delhi en Jaipur. Ze werden van het vliegveld gehaald door Vinod’s broer, Manoj. Na intensief overleg stemde de familie Yadav in met het plan van de zussen. Onderwijs stond daarin op de eerste plaats. Goed onderwijs voor Sakshi en haar twee neefjes, de kinderen van Manoj en zijn vrouw, de zus van Yjiotti. Tweede belangrijke punt was dat de jonge weduwe ook naar school zou gaan, zodat ze op termijn in haar eigen onderhoud zou kunnen voorzien. En ze zou in het huis bij haar schoonouders, waar ze met Vinod, Sakshi en haar zus en zwager woonde, moeten kunnen blijven.   Intussen is Yjotti bijna klaar met haar opleiding tot lerares basisschool en is Sakshi een meisje van 13 jaar dat weet wat ze wil. Samen met een van haar neefjes en haar oom komt ze binnenkort voor een paar weken vakantie naar Nederland. “Daar verheugt ze zich enorm op. Ze wil na onze verhalen zelf wel eens zien hoe het hier is.” En zo belandden de twee zussen in ontwikkelingshulp. Patries: “We horen wel eens: het is slechts een druppel op een gloeiende plaat, maar die druppel is er dan toch maar.” Het hele dorp profiteert mee van de steun vanuit Nederland. “We beseffen dat we niet die ene familie in een uitzonderingspositie kunnen plaatsen door alleen hen te helpen. Ik neem altijd voor iedereen cadeautjes mee, Zo heb ik bijvoorbeeld voor de hele straat beha’s meegenomen. Ze waren er dolblij mee.” Verder organiseren ze rondreizen met privechauffeur en verblijf in de ‘homestay’ in Sanoli, waar men het ‘echte’ India kan leren kennen, naast bezoeken aan de bekende toeristische trekpleisters. De opbrengst van deze reizen komt ten goede aan de vrouwen. Per jaar heeft het initiatief “Sundar India” (sundar betekent mooi, aantrekkelijk) ongeveer 4500 euro nodig, voor schoolgeld, uniformen, de bus, boeken en excursies, vertelt Patries. Dat geld zamelen ze ondermeer in met lezingen geven, de verkoop van Indiase sari’s en snuisterijen en giften. Dat gaat goed, ze houden de laatste tijd zelfs wat geld over. “Dat sparen we, zodat Sakshi straks  kan gaan studeren.” Toen ze de mogelijkheid kreeg om te stoppen met werken, heeft Patries dat, na enig denk- en rekenwerk gedaan. Ze mist het werk niet, want ze heeft haar handen vol aan ‘haar’ adoptiegezin. Er komt steeds meer bij, zo is er nog een weesmeisje in het dorp die  geholpen wordt door een vriendin van Patries door een kind financieel te adopteren. Ze is blij dat ze India heeft leren kennen. “Een prachtig land met heel aardige mensen, waar heel veel moois te zien is.” Bovendien krijgt ze veel terug vindt Patries. “Een zinvolle besteding van mijn tijd, een doel in mijn leven, maar bovenal veel voldoening.” Er is nog veel meer te vertellen over de wederwaardigheden van de twee zussen en het Indiase dorp Sanoli. Kijk op: www.sundarindia.com       Bron : wijkkrant Nijmegen